Om BEST HOME

Välkommen till BEST HOME

 

BEST HOME arbetade tidigare under ett Svenskt varumärke på Costa del Sol. Nu är vi en internationell mäklarbyrå med Svensk personal, som är ansluten till en större Europeisk kedja BEST HOME. Detta ger oss större möjligheter att ge våra kunder en bibehållen hög servicenivå på sitt eget språk i hela Europa, både av egna kontor, mäklare och av partners med god lokalkännedom.

Det är enkelt att köpa bostad med hjälp av BEST HOME. Vi har idag cirka 1 100 bostäder till salu i Europa med olika prislägen, allt från en studio till lägenheter, radhus och villor. Vi hjälper dig genom hela köpprocessen. Personalen på våra kontor är Svenskar med lång erfarenhet och kunskap om bostadsmarknaden på sina områden.

Under hela köpprocessen hjälper vi till med alla nödvändiga kontakter på Svenska så att du på ett tryggt och säkert sätt kan genomföra köpet eller försäljningen. Vi tror på kärnvärden som omsorg, ärlighet och god affärssed.

KOM IHÅG ATT: I Spanien behöver du bara en mäklare för alla jobbar på samma databas och det blir inte dyrare för köparen bara enklare.

 

Att köpa bostad i Spanien

Kvalité och hög standard är två ledord som vi på BEST HOME i Spanien lever efter. Det innebär bland annat att det är hos oss som du hittar de bästa bostäderna som är till salu i ditt område. Men även att du kan känna dig trygg i hela bostadsköpet.

Det är många frågor kring köpprocessen vid bostadsköp i Spanien. Vad är det jag vill ha? Vad kommer det att kosta? I vilket område passar bäst? Hur går köpet till? Hur långt är det till olika serviceinrättningar?

En del av våra kunder har varit på plats vid flera tillfällen, för andra är det helt nytt. Men oavsett hur väl man känner sitt område så är frågorna lika många.

Vi guidar våra kunder fram till det område, läge och bostad som önskas. Tillsammans med våra lokala partners finns BEST HOME på plats för att besvara frågor och hjälpa till i hela köpprocessen.

 Tänk på detta vid fastighetsköp:

Vi rekommenderar alltid våra kunder, såväl säljare som köpare, att anlita en advokatbyrå där de både pratar Spanska och Svenska och som fungerar som rådgivare och bevakar sina klienters intressen. Detta för att inga överraskningar ska uppstå vid köptillfället eller efteråt. Din advokat kan svara på såväl lagliga som skattemässiga frågor. Känner du inte till någon advokat sedan tidigare kan vi rekommendera dig advokater som tidigare framgångsrikt hjälpt våra kunder. Språket behöver inte vara något hinder, då flera av dem talar Svenska Spanska och Engelska. Vi kan också hjälpa till att förmedla kontakter med advokater, banker, inredare, byggare, möbelfirmor, flyttfirmor, biluthyrare och städfirmor.

En bra ide för att få intäkter från sin semesterbostad när man inte utnyttjar den själv är att hyra ut den. Det hjälper de flesta av våra kontor och partners till med. På Costa del Sol har vi en heltidsanställd speciellt för att sköta våra köpande kunders uthyrning. De flesta använder inte sina semesterbostäder under sommarmånaderna som är den period man lättast kan hyra ut sin lägenhet och till de högsta priserna på hela året.

Köpprocessens olika steg

  1. Efter säljare och köpare kommit överens om priset så betalar kunden en deposition på 6 000 euro för att ta bort fastigheten från marknaden och för att reservera den. Samtidigt upprättas ett reservationsavtal som reglerar depositionen.
  2. Kontakt med advokat som hjälper till med allt rörande ditt fastighetsköp inklusive viktiga frågor som arv och testamente.
  3. De hjälper till att kontrollera att fastigheten har alla licenser och bygglov samt att fastigheten är fri från inteckningar. Om det finns protokoll från ägarföreningens senaste årsmöte, kan advokaten också se hur ekonomin har skötts i föreningen.
  4. Advokaten hjälper också till med att anskaffa ett sk.NIE-nummer, ett spanskt identitetsnummer för utländska medborgare som är nödvändigt för att köpa fastighet i Spanien
  5. Vidare öppnas ett konto i spansk bank
  6. Köpekontrakt skrivs inom cirka 14 dagar från det att depositionen lagts. Då betalas också de resterande 10 procent av fastighetens pris i handpenning till säljaren minus reservationsavgiften.
  7. Om man inte fullföljer köpet för att man har ändrat uppfattning, återbetalas inte handpenningen. Om köpet inte fullföljs av annan anledning är det också viktigt att ha juridisk hjälp från start för att försäkra sig om att få igen handpenningen. Advokaten kan informera om alla lagliga och skattemässiga frågor vid såväl en försäljning som vid ett köp.
  8. Tillträde till fastigheten sker samma dag som lagfarten skrivs under i Notariatet(som notarius publicus) då lagfarten undertecknas av båda parter. Alla inblandade parter förbereder ärendet. Om du inte har möjlighet att närvara själv är det möjligt att ge din advokat fullmakt att underteckna lagfarten.
  9. När lagfart har utarbetats så sker registreringen i fastighetsregistret.
  10. Din advokat kommer att, för kundens del, betala alla skatter relaterade till köpet och ta hand om alla formaliteter angående registreringen av lagfarten. Den slutgiltiga registreringen av lagfarten tar mellan en till tre månader.

På alla priser hos alla mäklare i Spanien tillkommer det kostnader på 10-15%. De är för begagnade fastigheter under 400 000€ cirka 10-11% av priset och på nya lägenheter ca 14-15%, av den totala köpeskillingen.

Kostnader för tillståndsavgifter för till exempel el, vatten och telefon tillkommer.

Ovanstående tillvägagångssätt kan från tid till annan förändras. Vi kan inte ansvara för att förändringar sker när det gäller skatter, avgifter och andra faktorer.

Finansiering

Har du behov av finansiering och vill ha hjälp? Vi samarbetar med både spanska och nordiska banker och kan hjälpa er med kontakterna.

 

 

 

Att sälja bostad i Spanien

Förberedelser

Det är ett stort beslut att lämna sin bostad i Spanien till försäljning och det är därför viktigt att tänka igenom hur man vill ha det.

Spanien har ett system där man kan använda många mäklare, det vill säga att flera mäklare kan sälja din bostad samtidigt. Flera fastighetsförsäljare har alltså samma bostäder till salu. Det kan innebära att samma kund visas samma bostad flera gånger, något som kan göra kunden osäker.

Idag är behovet av en fastighetsmäklare som visar bostadsannonser i sitt skyltfönster på kontoret av mindre betydelse, det viktigaste är istället marknadsföringen på Internet och på de olika bostadportalerna. Cirka 90 % av alla fastighetsförsäljningar börjar där och man beräknar att siffran kommer att stiga de närmaste åren. Men även andra marknadsföringskanaler är viktiga. Därför är det viktigt att du tänker igenom vilken hjälp du behöver och vilken kompetens din mäklare bör ha.

 Bra frågor att ställa sig

Ska jag sälja genom en eller flera fastighetsmäklare – vilka är för- och nackdelarna?

Hur fort bör mitt hus säljas – kan jag vänta eller bör det gå snabbt?

Kan jag ställa krav på fastighetsmäklaren och vilka i så fall?

Hur kommer min bostad att marknadsföras?

Vad kostar det att sälja?

Ska jag använda advokat?

Dessa frågor, och många fler kan vi diskutera när vi ses.

 Förberedelser innan du ringer en mäklare

När vi ska börja marknadsföra din fastighet behöver vi några dokument för fastigheten. Ju mer information vi har om fastigheten, desto bättre kan vi marknadsföra den. Innan vi ses är det viktigt att du är förberedd och har dina papper hemma och i ordning. Dokument vi behöver är:

Kopia av lagfarten (Escriaturan), och en Nota Simple (en förenklad sammanfattning av lagfarten) ej äldre än 3 månader.

Kopia av den senast betalda avgiften till Husägarföreningen(Communidad).

Du behöver också ett intyg från kommunen som visar att I.B.I, den kommunala fastighetsskatten, är betald.

Vi följer naturligtvis alla de direktiv som är inskrivna i den spanska lagstiftningen Decreto 218.

Tänk på att göra din bostad klar för fotografering

Fotograferingen är det bästa tillfället att visa upp bostadens förträffligheter. Tänk på att städa ordentligt och gärna ta bort saker som i onödan ligger framme. Ju tydligare bostaden syns desto bättre möjlighet har köparen att se dess möjligheter.

Välkommen till oss på BEST HOME !

 

BEST HOME ägs av Europe Marine & Finance Ltd, UK. Regnr: SC453400 och marknadsförs i Spanien av Home4You Investment Group S.L, regnr: B93428522, som är Master Franchisetagare i Spanien.

 

Huvudkontor:

Ramon y Cajal 23, local 1(på hörnan), Fuengirola, Costa Del Sol, SPANIEN.

Kontor: + 34 952 665 471

Spansk  mobil: + 34 605 28 33 60

 

« Tillbake