Köpa hus i Spanien – så här funkar det

Publicerat: 11/03/2017

Suget efter en bostad i solen är starkt. I Spanien är det bara britter, tyskar och fransmän som köper fler bostäder än svenskar.

Förutom badorter har storstäder som Barcelona och Valencia seglat upp som populära orter.

Under några år efter finanskrisen var intresset för bostadsköp i Spanien minst sagt svalt, då bostadsmarknaden befann sig i det närmaste fritt fall. Men på senare år har priserna stabiliserats även om det är mycket långt kvar innan toppnivåerna runt 2008 nås.

Siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten, Registradores, visar att 3.606 svenska hushåll köpte en bostad i Spanien under fjolåret. Det är en ökning med 31 procent jämfört med 2015.

Trots att Sverige befolkningsmässigt sett är ett litet land var det bara britter, tyskar och fransmän som genomförde fler köp i Spanien under 2016.

Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland med 150 anställda i Spanien och Portugal, tror att det är den starka svenska bostadsmarknaden i kombination med låg ränta och bra flygmöjligheter som får intresset för Spanien att rusa.

Vilka bostäder lockar mest?
”Tveklöst en mindre lägenhet. Sedan är det runt 20 procent som köper radhus och 10 procent köper villa”, säger han.

Är det många som flyttar till Spanien för att bosätta sig?
”Vi bokför inte det, men andelen som flyttar ner för att bosätta sig permanent är ganska få.”

En ny trend bland svenska köpare är att det inte bara är kust och hav som efterfrågas. Nu köper vi även i större städer.

”På sikt är Valencia det nya Barcelona och Spaniens bostadsmarknad är på stark frammarsch. Efterfrågan ökar för varje månad”, säger Michael Mati, försäljningschef på Mäklarringen, som nu öppnar ett mäklarkontor i Valencia.

Sedan tidigare har Mäklarringen kontor i Costa Blanca och Costa del Sol.

Även Daniel Nilsson på Fastighetsbyrån ser storstadstrenden.

”Intresset för Barcelona ökar starkt. Där är stadsdelarna Gracia och Eixample mest populära”, säger han.

Vilka spanska regioner är mest populära?
”Costa Blanca och Costa del Sol, men Mallorca drar också”, säger Daniel Nilsson.

Enligt Fastighetsbyråns statistik för 2016 kostar den genomsnittliga köparens bostad runt 2,2 Mkr och medianen ligger på 1,6 Mkr. De högsta snittpriserna bland mäklarfirmans kunder finns på Mallorca, runt 4 Mkr. De flesta köpen gäller befintliga bostäder, men var fjärde kund hos mäklarkedjan väljer att köpa en nyproducerad bostad.

Prisutvecklingen under fjolåret var blandad enligt värderingsföretaget Tinsa. Priserna steg på Costa del Sol, 6,6 procent, Gran Canaria, 2 procent, samt Costa Almeria, 5,2 procent.
Däremot föll priserna något i regionerna Costa Blanca, Costa Calida och på Mallorca.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, anser att man bör prova på ett område innan ett köp genomförs.

”En fördel med att bo nära storstad, flygplats och kustområden är att bostaden kan efterfrågas av lokalbefolkningen och kan hyras ut och att du har nära till samhällsservice. Nackdelen är att hus i gott skick med stor tomt ofta är dyra”, säger han.

”För den som söker hus med stor tomt är den spanska landsbygden att föredra. Där är det också lättare att få en personlig kontakt med lokalbefolkningen.

 

Arturo Arques tycker att Valencia är en bra utmanare till Barcelona.

”Valencia ska inte underskattas. Dessutom är staden en bra utgångspunkt för resor i Spanien, till exempel snabbtåget till Madrid som är ett eldorado för kulturälskaren med musik, dans, teater, opera och museer.”

Hur ser marknaden för nyproducerat ut i Spanien i dag?
”Det börjar komma igång. Med rätt fastighetsmäklare kan riskerna minimeras. Man måste kontrollera om byggherren har bankgarantier eller försäkring och att det finns rätt licenser och bygglov”, säger Arturo Arques.

I en vanlig affär betalas en handpenning på cirka 60 000 kronor när ett reservationskontrakt skrivs. Pengarna stannar hos fastighetsmäklaren eller på ett notariatkonto till dess att all dokumentation är granskad av köparens advokat. Processen är sedan att köparen löpande betalar pengar till byggherren till dess att bostaden är färdigställd.

Hur bör man tänka när det gäller bostadslånet?
”Det enklaste är att belåna en bostad i Sverige, och använda dessa pengar till den spanska bostaden. Då blir lånet i kronor, vilket är en valutarisk. Det går att låna i euro via exempelvis en svensk bank i Luxemburg.”

Enligt Arturo Arques kan man också belåna bostaden i Spanien med upp till 60 procent av bostadens värde.

Vid nyproduktion tillkommer 10 procent moms på köpeskillingen samt en stämpelskatt på 1,5 procent.

För att säkerställa en smidig affär anser Arturo Arques att kunden bör leta efter seriösa fastighetsmäklare som kan sitt område väl.

”Det sista du vill ha är en oseriös mäklare med kontoret på fickan.”

 

Källa: http://www.di.se/nyheter/kopa-hus-i-spanien-sa-har-funkar-det/

« Tillbaka