Påskfirandet i Spanien

Publicerat: 07/04/2017

Påskveckan, eller ”La Semana Santa” (heliga veckan) är den största och mest firade religiösa händelsen i hela landet och och är omgärdat av många och mycket gamla traditioner.

När det gäller det religiösa ursprunget till påskfirandet så är det lika i hela den kristna världen, firandet är till minne av Kristi lidande och död på korset samt därpå följande uppståndelse. Men omfattningen och utförandet av själva påskfirandet skiljer kapitalt mellan norra Europa och Spanien. Här finns inga påskkärringar, påskris med fjädrar, målade ägg, utan här är det helt andra traditioner.
Däremot pågår det hundratals med storslagna påskprocessioner runt om i landet, de allra mest spektakulära ser man i Andalusien, framförallt i Sevilla och Málaga. Under påskveckan i Málaga besöks staden av mer än 5 miljoner turister.

Påskveckan börjar med Palmsöndagen ”Domingo de Ramos” och slutar i största delen av landet med påskdagen ”Domingo de Pascua – Domingo de Resurrección”. Annandag påsk firas bara i några få provinser, i övriga Spanien är det en vanlig vardag.

 

Källa: svenskamagasinet.nu

 

« Tillbaka