Sen påsk ger starkare solstrålar

Publicerat: 04/04/2017

Påsken är sen i år, vilket innebär att solen står högre på himlen. Antingen du är hemma utanför huset, uppe i fjällen eller nere i Spanien så kan det vara klokt att ta det lugnt med solen. Det är lätt att den bleka vinterhuden blir rejält solbränd.

Brännskador av solen ackumuleras och kan så småningom leda till hudcancer, den mest kända av hudcancerformerna är Malignt Melanom. Bara i Sverige drabbas ungefär 3.000 personer årligen av den åkomman, 80-85% av dessa överlever.

Nu skall man givetvis inte undvika solen helt, men kom ihåg att vara generös med solskyddsmedel och undvik gärna solen när den är som starkast. Vad många inte tänker på är att Spanien ligger lite fel när det gäller tidszonerna, nu när vi har sommartid så står solen som högst 14:20 och inte klockan 12 som många felaktigt tror.

Reflektion från vatten och snö ökar också risken för solbränna. Snön ökar reflektionen med över 50%, vilket innebär att även om du har solen i ryggen så får du UV-strålning i ansiktet om marken är snötäckt. Även tunna moln och snöfall släpper igenom ordentligt med UV-strålning. Ibland kan faktiskt sådant väder ge starkare strålar än klara dagar säger forskaren Bjørn Johnsen på norska strålskyddsinstitutet. Så var försiktiga ni som skall upp till Sierra Nevada för lite påskskidåkning.

 

Källa: svenskamagasinet.nu

« Tillbaka