Supersnabb bredbandsförbindelse mellan Spanien och USA

Publicerat: 13/06/2017

MAREA-projektet som är en gigantisk fiberoptisk kabel som förbinder USA och Spanien började läggas ut i Virginia den 24 maj och når idag fram till sin spanska destination, Sopelana nära Bilbao.

Kabeln är ett samarbeten mellan Microsoft och Facebook för att förbättra förbindelserna mellan användare i USA och Europa. Driften av kabeln har tilldelats det spanska bolaget Telxius som är en enhet av Telefónica. Driftslicensen är på 25 år enligt konsortiekällor, företaget betalar en avgift till spanska staten för att utnyttja spanskt territorium med 1.239 euro per kvadratmeter och år, plus ränta. Det blir cirka 1 miljon euro för koncessionsperioden. Namnet MAREA är spanska och betyder “tidvattnet” kabeln är 6.600 kilometer lång.

Enligt Microsoft så kommer MAREA att vara den atlantkabel som har den högsta kapaciteten av alla atlantkablar. Den har åtta fiberpar och har en initialt beräknad kapacitet på 160 Tbs (TeraBits Per Second), det är 16 miljoner gånger snabbare än en standard fiberkabel för hemanslutning.

Rutten går söder om alla andra befintliga transatlantiska kablar som normalt sett går från New York eller New Jersey. Det är också den första kabel som förbinder USA med södra Europa. Från Virginia Beach till Sopelana strax utanför Bilbao. Därifrån kommer den via nätverkshubbar att anslutas till övriga Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien

 

Källa: svenskamagasinet.nu

« Tillbaka