Svenskar ratar USA efter Trump – här är nya drömresemålen

Publicerat: 12/03/2017

Svenskarna är inte lika intresserade av att resa till USA som för ett år sedan. Prisjämförelsesajten flygresor.se ser ett stort tapp. Men de skandinaviska flygbolagen SAS och Norwegian, som hårdsatsar på USA, är inte oroliga. Här följer en lista på resmålen som vi drömmer om i stället och de vi ratar.

 

Sedan president Donald Trump tillträdde ser intresset för resor till USA ut att ha rasat. Resesökmotorn Kayak har noterat en kraftig minskning av sökningar på flygningar från Storbritannien till olika resmål i USA sedan presdentinstallationen.

Sökningarna på internationella flygningar till USA har backat med 17 procent under samma period, enligt flygappen Hopper. Sökningarna minskade i 94 av de 122 undersökta länderna, med Ryssland som undantag.

Även den svenska sajten flygresor.se, som har analyserat 24 miljoner flygsökningar från årsskiftet till och med den 26 februari, ser en kraftig minskning när det gäller andelen sökningar på USA-resor.

– De flesta börjar kolla sina resor flera månader innan de bokar. Så därför kan vi se indikation på hur resandet kommer att se ut, säger Kristoffer Rengfors, marknadschef på flygresor.se.

 

Flygbolagen SAS och Norwegian satsar båda hårt på flygningar till USA. Exempelvis har SAS i dag elva direktlinjer till olika destinationer i USA och Norwegian har satt fart på priskonkurrensen med sina lågprislinjer.

Inget av bolagen säger sig dock ha märkt av någon minskning i antalet bokningar till USA hittills i år och enligt bolagens pressavdelningar finns ingen oro för att resandet ska minska. SAS presschef Fredrik Henriksson säger samtidigt att det är tidigt att säga något om en eventuell påverkan på de faktiska resebokningarna.

– Men det är ingen oro vi har nu, vi förväntar oss inte att resorna ska minska. Men det är klart att vi följer utvecklingen. USA är en viktig marknad för oss, säger Fredrik Henriksson.

 

Spanien – klassikern ligger stadigt

Fiesta, playa och siesta. Spanien är ett klassiskt resmål för svenskar och är stadigt en av svenskarnas absoluta favoriter. Allmänt ökade turismen i Spanien rekordmycket i fjol i spåren av terrorattentat i länder som Frankrike och Turkiet. Intresset för resor till Spanien ökade med 41 procent till och med februari.

 

Källa: https://www.svd.se/intresset-for-usa-resor-faller-efter-trumps-tilltrade#sida-1

« Tillbaka