Svenskarna flockas till bostäder i Spanien

Publicerat: 26/02/2017

Allt fler svenskar slår till på en bostad i Spanien och under 2016 ökade antalet svenska bostadsköp i landet med drygt 30 procent. Det finns dock vissa skillnader som kan vara bra att känna till innan man ger sig ut på jakt efter en bostad i solen.

Enligt färska siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores som Fastighetsbyrån Utland tagit fram köpte 3.607 svenskar en bostad i Spanien under 2017. En ökning med 30,9 procent jämfört med 2015.

”De flesta som köper en bostad i Spanien söker någon form av semesterboende. De områden som driver mest volym är Costa Blanca och Costa del Sol på fastlandet i Spanien, men vi ser också ett ökat intresse för lite större städer som Malaga, Alicante och Barcelona och så vidare”, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland.

Vad ska man tänka på när man köper bostad i Spanien?

”Dels tillkommer det tilläggsavgifter som till största del består av skatter på alla utgångspriser. Beroende på regionen så varierar de skatterna lite men man kan räkna med 10-13 procent i tillägg. En annan sak är att försöka göra så mycket av förstudien du kan på hemmaplan så man inte köper en flygresa och åker ner och tittar och så var det inte som man hade tänkt sig”, säger Daniel Nilsson.

I Spanien finns inte bostadsrätter på samma sätt som i Sverige utan man äger den fysiska bostaden och får lagfart på både lägenheter, radhus och villor.

”Köper man nyproduktion så är det egentligen samma som när man köper i Sverige. Se till att byggaren följer lagar och förordningar och det är viktigt att man får bankgaranti på sina insatta medel under byggtiden. Det slarvas det tyvärr med ibland så se till att mäklaren hjälper dig och tittar på det med banken”, säger Daniel Nilsson.

Fastighetsbyrån ingår i Swedbank-koncernen och enligt Daniel Nilsson väljer många av deras kunder att ta lån på hemmaplan, men det finns även lokala spanska banker man kan vända sig till.

”När det gäller finansiering kan man tänka på att man normalt behöver 30-40 procent i kontantinsats plus den här tilläggskostnaden så upp mot 50 procent får man räkna med”, säger han.

Prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden har som bekant pekat spikrakt uppåt de senaste åren, men i Spanien har tongången varit annorlunda det senaste decenniet.

”Mellan 2007-2014 så gick bostadspriserna i princip bara ner och sedan toppen 2007 har priserna backat med 30-50 procent. 2014 började priserna stabilisera sig något och nu ligger vi på en liten men tydlig prisuppgång. Förra året steg priserna 3-4 procent och vi räknar med något liknande i år”, säger Daniel Nilsson.

Det svenska köpsuget är även högt jämfört med andra länder. Antalet tyska bostadsköp i Spanien ökade med 19 procent under 2016 medan de norska minskade med 11 procent.

När det kommer till de brittiska köpen finns det en tydlig brexit-effekt och köpen ökade relativt kraftigt under det första halvåret 2016, men föll tillbaka med 22 procent under det andra halvåret jämfört med samma period året före. För helåret ökade antalet brittiska köp med 1,9 procent jämfört med 2015.

Viktor Mölne

Källa: di.se

« Tillbaka